SZÍVSZORÍTÓ CSALÁDI TÖRTÉNETEK

Olyan családokkal beszélgettünk, ahol tartósan beteg gyermeket nevel egyedül egy szülő. Ezeket a gyakran szívszorító történeteket olvashatjátok az Egyszülős Magazinunk lapjain.

„Nem azt néztem, milyen hibája van, hanem örültem, hogy csak ennyi”

„A gyermekem most négy és fél éves, de már születése előtt tudtam, hogy egyedül fogom nevelni, mert az édesapja a terhesség alatt elhagyott minket. Azóta lett egy újabb társam és született egy második gyermekem, de sajnos ennek a kapcsolatnak is vége lett, így már két kicsit nevelek egyedül” – kezdett bele történetébe az édesanya, akinek azzal is szembe kellett néznie, hogy idősebbik gyermeke fogyatékkal született.

„Aki nincs ebben a helyzetben, nem tudja, milyen egyedül sérült gyermeket nevelni”

Azokban a családokban, ahol a gyermek valamilyen fogyatékossággal vagy tartós betegséggel születik, jóval nagyobb az esélye annak, hogy a szülők elválnak. Az egyszülős családok nagyobb szegénységi kockázattal, nehezebben élnek, mint a családok általában, ha pedig fogyatékossággal élő gyereket nevelnek, a többi egyszülős családhoz képest is jóval nehezebbek a mindennapok. Akár a munkavállalásra, akár a napi rutin kialakítására vagy éppen a pártalálásra gondolunk, ezek a szülők nagy hátránnyal indulnak, és hatalmas terheket cipelnek.

„Félek, hogyan boldogul a lányom, ha én már nem leszek”

„A kislányom, Panna koraszülötten jött a világra, ami kisebb korában mozgásszervi problémákat okozott, izomtónus gyengeség miatt keze, lába nem bírta el a testét, így későn kezdett el mászni és járni. A fejlesztéseknek és a Pető Intézetnek köszönhetően szerencsére mára rendeződött a mozgása, még ha esetlenebb is kicsit a társainál” – mondta Júlia.

Egy édesenya és felnőtt fia története

Egy család vállalta, hogy videóban is mesélnek arról, milyen nehézségekkel küzdenek és hogyan élik meg együtt a mindennapokat.

Please reload

Projekt száma: HU01-0006- COOPER-B1-2017

Projektgazda: Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Projekt címe: Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon  

Támogatás mértéke: 30.000 EURO