Father and Daughter Having Breakfast

DANONE PÁRATLAN SZÜLŐ-DÍJ 2019

Páratlanok.

Napi 48 órát dolgoznak, hiszen kettő helyett teszik. Megtanítják a gyerekeiknek, hogy mindig előre kell nézni, hiszen a saját bőrükön tanulták, hogy csak így lehet. Mosolyognak akkor is, ha néha nehéz, hiszen a legszebb mesterség az övék: szülők.

Ritkán vesszük észre az egyedül nevelő szülőket és még ritkábban ünnepeljük őket. Legyen ez most másképp.

Május 29-én Páratlan Szülő-díjat adtunk olyan egyedül nevelő szülőknek, akik az elmúlt évben nemcsak egyedüli családfenntartóként álltak helyt, de sokat tettek más egyszülős családokért is.

A díjat 2019-ben a Danone támogatásával adjuk ki, ezért a díj a „DANONE Páratlan Szülő-díj” nevet kapta.

Danone Páratlan Szülő-díjat dr Makó Klaudia vehette át Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárától.​

Díjat kapott továbbá Demeter Lívia, akinek az elismerő oklevelet dr Sára Botond Budapest, VIII. kerületének polgármestere nyújtotta át.

A Danone különdíját Seres Edina kapta Várkonyi Beáta, a Danone kelet-európai régióért felelős vállalati kapcsolatok igazgatójától.

Valamint minden jelölt oklevelet kapott Nagy Annától az Egyszülős Központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnökétől.


Danone Páratlan Szülő-díj 2019 jelöltjei:

Kép.jpg

Demeter Lívia vagyok, 3 fiú és egy lány gyermekem nevelem egyedül, akik 5, 10, 14 és 16 évesek. Sajnos az utunk sok mélységen vezetett át, míg a mostani nyugodt életünket élhetjük.
Szerencsére a munkám, a hivatásom. Tanító és gyógypedagógus-logopédus végzettséggel rendelkezem, 4 évig tanítottam utána logopédusként kezdtem dolgozni.


Az Egyszülős Központ a sok magánéleti nehézség után, egy olyan bázis nekem, ahol tudom, hogy nem vagyok egyedül, vannak hasonló életutak. Azért kapcsolódtam be önkéntesként a központ életébe, mert minden ellenére még hiszek a csodákban, az emberekben, a közösség erejében.


Bár kevés a szabadidőm, de jó érzés, és erőt ad a tudat, hogy egy kicsit is segíthettem másnak. 

Tanító és gyógypedagógus-logopédus

DEMETER LÍVIA

Krisztián.jpg

Jómagam 2017-ben váltam egyszülőssé, saját szándékomtól függetlenül. Már a feleségem hosszan tartó betegségének utolsó szakasza alatt megérlelődött bennem a gondolat, hogy bárhogyan is alakul az elkövetkezendő időszak az életemben, szeretnék azok felé az emberek felé fordulni, akik hasonló nehézségeken mentek keresztül. Ilyen nehézség a gyász valamilyen formája: a társuk halála miatti, vagy akár a válásuk miatti gyász - hiszen mindkettő különösen embert próbáló feladat. Tudom, hogy mit jelent ez, ezt én magam is így éltem, így élem meg. Ezen az úton indulva találtam rá tehát az Egyszülős Központra, Nagy Anna könyve révén.

Amivel én hozzá tudok járulni az említett feladattal való boldoguláshoz, az nem más, mint hogy segítek visszahozni az érintettek életébe a nevetést és a bolondozást. A magam módján segítek abban, hogy ne érezzék úgy, hogy az ő életükben a jókedvnek már nincs helye, s hogy azt már be kell hogy töltse a rosszkedv, a lemondás és a keserűség. Az Egyszülős Központban elindított Hahota Klub foglalkozásain - az Indiából eredő Hahota Jóga módszerével - még csak arra sincs szükség, hogy valaki jókedvűen érkezzen! A közösen végzett feladatok közben szinte garantált a nevetés, a jókedv, és a mókuskerékből való kiszakadás - legalább arra az egy órára, amíg a foglalkozás tart, de nagyon gyakran azon túl is, hiszen a foglalkozás hangulatát az ember önkéntelenül tovább viszi a mindennapjaiba. Hasonlóan, én is igyekszem tovább vinni a nevetést az életembe, ezzel tartozom önmagamnak és a kislányomnak is.
 

Nemzetközi Hahota Jóga Szervezet nevetés-vezetője

ERSZÉNY KRISZTIÁN

PSZ-Kep.jpg

Két gyermeket nevelek egyedül, lányom kilenc, a kisfiam pedig két éves. A lányom révén megtapasztaltam, milyen egyedül maradni egy kisgyerekkel, újra felépíteni az életet, munkát keresni, időt beosztani és átmenni egy gyermekelhelyezési peren.

A fiam révén pedig azt, milyen, ha már a terhesség során is egyedül marad az ember, hogyan lehet egy ilyen helyzetből jól kijönni. 


Ezeket a személyes tapasztalatokat a munkám során is használom. Ügyvéd vagyok és azért önkénteskedem az Egyszülős Központban, mert nagyon jól ismerem az egyedülálló szülők problémáit.

 

A központban havonta egyszer személyesen is találkozhatsz velem, de online, vagy telefonon is segítek, ha jogi kérdésed, problémád van. 

Ügyvéd

DR MAKÓ KLAUDIA

jó kép.jpg

Véletlenül találtam rá az interneten az Egyszülős Központra. Olvasgattam a programokat, írásokat.

Írtam egy emailt, megbeszéltünk egy találkozót. Két hét múlva volt az első óra.☺


Több programon is részt vettem már, aktív kikapcsolódást nyújt. Új barátságok szövődnek.

Amikor az emberek visszaemlékeznek akár egy elmúlt évre, mindig az élmények azok, amikre először gondolunk.

 

Az élmények azok amik Adnak!


Nagyon szeretek adni, ezért ajánlottam fel a segítségemet. A Pilates órák levezetése, amivel  részt veszek a Központ működésében. Úgy gondolom, hogy akik hozzám járnak tornázni, szívesen jönnek. Élvezem minden percét a közös óráknak. Ha csak egy órára is boldogságot okozol másoknak azáltal, több, jobb leszel magad is.


Aktív tagja leszek továbbra is az Egyszülős Központnak.

Gerinctorna és Pilates oktató

NAGY PATRÍCIA

kjeloltkep.jpg

Seres Edina (50) vagyok, textiltervező iparművész, két vidám, okos kamasz édesanyja. Egyszülőssé akkor vált családunk, amikor férjem betegség következtében -több mint 6 éve- elhunyt. Fiatalon, gyerekekkel özveggyé válni olyan helyzet volt, amire korábban sem a szűkebb, sem a tágabb környezeteben nem láttam példát. Ezért muszáj volt saját magamnak keresni-kidolgozni stratégiákat a túlélésre.


Később arra gondoltam, olyan tapasztalatokat szereztem, amiket érdemes lenne megosztani, felhasználni valahol. Elvégeztem a Hospice Ház felnőtt-, majd a Tábitha Ház gyermek hospice önkéntesképző tanfolyamait. Közben összeírtam azokat a javaslatokat, amikkel államilag segíteni, támogatni lehetne a szülőtárs halála miatt lelkileg, anyagilag nehéz helyzetbe kerülő családokat. Elkezdtem ezzel az ötletcsomaggal házalni, sikerült eljuttatnom magas pozícióban lévő politikusok kezébe is. Elmentem fórumokra, konferenciákra, interjút adtam rádióban, küldetésemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet ezekre a családokra. 6 éve az egyik ilyen alkalommal ismertem meg Nagy Annát, megjegyeztük egymást. Amikor tavaly megnyílt az Egyszülős Központ, már ő keresett-hívott, vegyek részt önkéntesként a közösségépítésben. 


A szakmám alapja a kreativitás, amit igyekszem az élet más területein is alkalmazni. Úgy érzem, a tapasztalataimmal, a kreatív látásmóddal, -foglalkozásokkal segíteni tudom a sorstársakat is és a Központ munkáját is. A pozitív visszajelzések pedig olyan örömforrások a számomra, amikből magam is, ezáltal a gyerekeim is építkezni tudunk.

Textiltervező iparművész

SERES EDINA

Kedvenc kep.jpeg

Hogy mit gondolok a központról? Bárcsak már létezett volna néhány évvel ezelőtt is, amikor egyedül maradtam a kislányommal. Minden szempontból életem legnehezebb időszakán mentem keresztül. Nemcsak az érzelmi hatása miatt, hanem azért is, mert kettesben elköltöztünk, ahol hiányzott nekem a támogatás – felnőtt beszélgetések, kimozdulás otthonról, hogy nekem is lehet énidőm. Nem voltak a közelben barátaim, újra ki kellett alakítanom társas kapcsolatokat. És hát kire bíztam volna közben a kislányomat? Szóval a központ lehetőséget ad mindezekre az egyedülálló szülőknek, támogatást nyújt, feltöltődést biztosít és a gyerekeket sem kell otthon hagyni, mert ők is megfelelő helyen vannak és jól érzik magukat a várakozás közben. Olyan komplex segítséget ad a szülők számára, amely nagy értéket jelent egy igen nehéz, kihívásokkal teli személyes helyzetben. 

Én úgy gondolom, hogy coach-ként tudom segíteni azokat az egyedülálló szülőket, akik keresik az útjukat a munka világába, van valamilyen elakadásuk, például nem tudják, mivel szeretnének foglalkozni, vagy szeretnék újratervezni a karrierjüket és más területen elindulni. Hiszek abban, hogy egy külső látásmód, az odafigyelés és néhány jó kérdés elősegíti az ide érkező szülőkben a változásra/változtatásra való hajlandóságot. Így megtalálják magukban és felszínre tudják hozni azokat az erősségeket, amelyek kimozdítják őket aktuális, problémás helyzetükből a megoldás felé. Számomra ez a sikert jelenti, mert ha valakinek tudok segíteni, az feltölt, lelkesít engem. Emellett az esetekből tapasztalatot gyűjtők, tanulok. Szóval, jó érzés adni magamból valamit az embereknek, hozzátenni valamit az életükhöz. 
 

Life & business coach

SZŐKE KINGA

kép (1).jpg

Gyermeket egyedül nevelni nem könnyű. Sőt! Nagyon nehéz. Hisz egyedül kell megküzdeni a mindennapok problémáival, gondoskodni a megélhetésről, és a lehetőségeinkhez képest boldog, szeretetteljes hátteret kell biztosítanunk a gyermekeinknek. A folyamatos “készenléti üzemmódtól” gyakran elfáradunk, kimerülünk, és éppen ezért van szükség olyan helyre, ahol találkozhatunk a sorstársainkkal és egymásból erőt meríthetünk. Ezt a célt szolgálja az Egyszülős Központ, ahol időlegesen megfeledkezhetünk a gondjainkról, ahol kicsit ‘kifújhatjuk’ magunkat. Éppen ezért találom nagyon jó kezdeményezésnek Egyszülős Központot, mert teret ad az egyedülálló szülőknek, hogy kiszakadjanak az elszigeteltségből, feltöltődjenek, és újult erővel folytathassák a mindennapokat. 


Ehhez a célhoz szerettem volna én is az önkéntes munkámmal hozzájárulni, ezért csatlakoztam a központhoz.

 

Mi nem ‘csupán’ egyszülős család vagyunk, hanem a családon belüli erőszak súlyos terhét cipeltük 10 éven keresztül. Szívós kitartással, emberfeletti küzdelemmel sikerült ezt a terhet letennünk. Az átélt tapasztalataimmal azokat igyekszem segíteni, akik hasonló helyzetben vannak. Hogy megmutassam, egy ilyen helyzetből is van kiút, és soha nem szabad feladni. Küzdeni kell a gyerekekért, a szebb jövőért, és önmagunkért - hittel, reménnyel, szeretettel.

Félni vagy élni? - önsegítő csoport vezetője

TIHANYI MÓNIKA

kép_Torma_Zsuzsa.jpg

Torma Zsuzsanna vagyok (45). Életem folyamán 2* is voltam egyedülálló anya. Huszon éves koromban 2 kicsivel és a harmincas éveim végén 2 naggyal és egy kicsivel. Huszon évesen engem hagytak el, másodszor magam léptem ki egy kapcsolatból.


Soha, semmit nem bántam meg. Voltak fájdalmak és nehézségek, de voltak segítők és volt erőm is: MINDIG! Ez az ERŐ az, ami segít abban, hogy, ha kérik, másoknak is segítsek.

Segítsek abban, amiben elveszve érzik magukat! Segítsek abban, hogy ne adják fel SOHA, és merjenek segítséget kérni!


Az Egyszülős központtal alakulásuk idejében - egy felhívásra jelentkezve -  ismerkedtem meg. 
Az ivói Erzsébet- táborba vittünk el gyerekeket, akiket 90%-ban ott ismertem meg. A kapcsolatot tartva és némelyik családdal szorosabbra fűzve további dolgokban is segítségükre tudtam lenni, mert megvolt a bizalom és mertek beszélni róla, mertek segítséget kérni.


Ez a legnagyobb ereje egy ilyen közösségnek! Az Egyszülős központnak is.

 

Gyermekeinket felnevelni csak SZERETETBEN lehet és érdemes!
Ezért a szülő lelki egyensúlyának a stabilitása, biztonsága a legnagyobb és egyben legkedvesebb kihívás számomra, ezért veszek részt az idei táboroztatásban is, és önkénteskedem az Anyák napi szépségnapon is, mint masszőr – ÖNMAGAMÉRT! - mert amit adsz, az visszaérkezik hozzád és ez így örök...

Masszőr, táborvezető

TORMA ZSUZSANNA