Közösségre és érdekképviseletre van legnagyobb szükségük az egyszülős családoknak

Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők – ez derül ki az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány több mint ezer fő válaszain alapuló kutatásából. A Budapesten létrejövő egyszülős központ legfontosabb feladatának pedig az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek. A felmérés részleteit március 21-én, az egyszülős családok világnapja alkalmából publikálták.

A válaszokból az is kiderül, hogy milyen nehézségekkel küzdenek azok, akik egyedül nevelik gyermeküket. Ezekre a problémákra ad majd választ az év második felében felálló egyszülős központ, amely április 2-án mutatja be és indítja el online szolgáltatásait.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány online kérdőívét, amely a gyermeküket egyedül nevelő szülők problémáiról és a központ szolgáltatásainak kialakításához gyűjtött információt, több mint ezren, fele-fele arányban fővárosiak és vidékiek töltötték ki. A válaszadók csaknem 90%-a jelenleg is egyedül neveli gyermekét, több mint fele egy gyermekkel maradt magára, és szintén a felénél több képviseli a 35-44 éves korosztályt.

A felmérésből kiderül, hogy leginkább az egyszülős családok jogainak képviseletét és az elszigetelődéssel járó élethelyzet enyhítésére szolgáló közösségi programok szervezését, a közösségépítést várnák leginkább az őket segítő központtól.

A gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a mindennapokban felmerülő egyik legnagyobb gondja az elszigetelődés, amelyekre számos megoldást kínál majd a központ a pszichológiai és jogi tanácsadástól, a különféle segítő szolgáltatásokon, kedvezményes nyaralási lehetőségeken át a rendszeres összejövetelekig, közösségi programokig, képzésekig. Másodikként az anyagi gondokat, harmadikként pedig a gyermekekkel kapcsolatos szervezési ügyeket és a mindennapi logisztikai feladatokat (különóra, felügyelet, nyári tábor) jelölték meg.

A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedülálló szülők jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. Ugyanakkor nagyra értékelik a többi egyszülős családdal való kapcsolattartás és kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, a kereshető szolgáltatások adatbázisát (pl. mesterember, bébiszitter, magántanár) vagy az egyszülősök klubját is.

Az eddigi tapasztalatokból az is kiderül, hogy az egyszülős családok nem csak segítségre várnak, hanem sok esetben maguk is szívesen segítenek egymásnak. Ezt példázza a Facebookon létrehozott Egyszülős Cserebere oldal, ahol már elindult egyfajta kölcsönös segítség: https://www.facebook.com/groups/egyszulocserebere/?fref=ts

A felmérésben megjelölt problémák megerősítették az előzetes elképzeléseket, hogy mekkora szükség van mindazon segítségre, amelyet a gyermeküket egyedül nevelő szülők megtalálnak majd az intézményben. A központ várhatóan az év második felében nyitja meg kapuit, ám számos szolgáltatást már most elindítanak online. Ezekből, április 2-án, vasárnap 14 és 18 óra között, az első egyszülős közösségi programon ízelítőt is kaphatnak az érdeklődők. Ez a délután lesz az első olyan nagyobb szabású közösségi rendezvény, ahol az egyedülálló szülők állnak a középpontban – különféle szolgáltatások, programok és egyéb kikapcsolódási lehetőségek várnak rájuk, miközben a gyermekek is izgalmas elfoglaltságokon vehetnek részt a La Vida Loftban (1095 Bp. Soroksári út 48., Hungária Malom udvar):https://www.facebook.com/events/773368916153042/

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: http://bit.ly/2mFCyrg

További információ: Lövei Tünde, Telefon: 06307741215; E-mail: pr.loveitunde@gmail.com

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse azt a társadalmi csoportot, amely a legnagyobb magyarországi kisebbség, ennek ellenére mind a mai napig gyakran erős negatív megkülönböztetés éri őket a mindennapokban. Ma kb. 300 000 családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elsődleges feladatának tekinti, hogy információt nyújtson a gyakorlati (jogi, pszichológiai, munkaügyi stb.) kérdésekben, lehetőségeihez mérten adományokkal támogassa a rászoruló családokat, alkalmat teremtsen arra, hogy a szülők saját tapasztalataikon keresztül segítsék egymást, lehetővé tegye számukra a munkahelyi és társadalmi esélyteremtést, megszüntesse az egyedülálló szülők elszigeteltségét, elmagányosodását és lehetőséget teremtsen társadalmi párbeszéd folytatására az egyre növekvő számú egyszülős családokról.

Az alapítvány csaknem 12 éves működése után lehetőséget kapott arra, hogy idén egyszülős központot hozzon létre Budapesten, amely egy országos hálózat modellintézménye lesz.

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék