Megduplázódott az egyedül gyermeket nevelő apák száma

Magyarországon a kb. 350 ezer egyszülős családból több mint 40 ezerben az apuka neveli ma egyedül a gyermekét vagy gyermekeit. A statisztikák még ennél is magasabb számokat mutatnak: 2016-ban 71 853 volt a hivatalos adat, míg 1960-ban ez a szám 33 ezer volt. A statisztikák nem tükrözik teljesen a valódi helyzetet, hiszen beleszámolják a szülővel élő felnőtteket is, az viszont tény, hogy az elmúlt 40 évben megduplázódott az egyedül gyermeket nevelő apák száma. Ugyanez a tendencia az egyszülős családok számának emelkedésében is.

Az egyszülős családok számának növekedése világjelenség, s jóllehet a legtöbb helyen az édesanyával élnek a gyerekek, komoly kutatások szólnak arról, hogy milyen fontos szerepet játszik egy apa a gyermek fejlődésében, későbbi életének alakulásában. Nemrégiben publikált kimutatások szerint a gyermek iskolai előmenetele, érzelmi intelligenciája leginkább az apától függ, ugyanakkor hazánkban minden negyedik gyermek egyszülős családban, csaknem 90%-ban az édesanyjával él. Érdekes jelenség, hogy nőtt a hivatalosan el nem vált, de egyedül gyermeket nevelő apák a száma is. A papíron házas, de valójában egyszülős apák száma 24%-kal emelkedett az utóbbi 10 évben. Ugyanakkor nemzetközi kutatások szerint a gyerekek 80%-ának életében nem vesz részt heti szinten a külön élő apa, és az apák 30%-a nem látta a gyermekét az elmúlt egy évben.

Az előrejelzések sem bíztatóak, a szakemberek úgy vélik, hogy az európai gyerekek következő generációjának minimum egyharmadát egy szülő fogja nevelni. Ma Magyarországon a gyerekeket nevelő családok negyede egyszülős, s minden ötödik gyermek 9 éves korára már egyszülős családban él. Csaknem 70 ezer gyermeket (25 év alatti gyereket) az édesapja nevel egyedül. (A KSH Népességtudományi Kutatóintézete adatai alapján.)

Az állami támogatással megvalósuló Egyszülős Központ létrehozását is ezek a változások tették szükségessé, ahol számos segítséget vehetnek igénybe a gyermeküket egyedül nevelő szülők. A központ áprilisban elindított jogi, pszichológiai tanácsadás és mediációs online szolgáltatásait rendszeresen használják az egyedülálló szülők. A nyári szünetben pedig kedvezményes táborozási lehetőségekkel, töredékáron elérhető tematikus napközis táborokkal segítik az egyszülős családokat. Jóllehet az egyedülálló édesapák arányaikban kisebb számban vették igénybe a központ nyújtotta lehetőségeket, őket is várja egy olyan közösség, amelynek tagjai hasonló élethelyzetben vannak, és tapasztalataik megosztásával értékes támogatást tudnak nyújtani egymásnak.

Az apák napját több mint 100 éve ünneplik meg világszerte. Ez a nap egy kilenc gyermekét egyedül felnevelő amerikai polgárháborús veterán, William Jackson Smart egyik gyermeke kezdeményezésére vált ünneppé. Az első apák napját 1910. június 19-én tartották az amerikai Spokane-ben. Magyarországon június harmadik hétvégéjén ünnepeljük az apaságot és a szülői szerepet, ilyenkor emlékezünk az apákra, nagyapákra és a család többi férfi felmenőjére.

Nézze meg „Apa” végtelenített klipünket: http://coub.com/view/v3grb

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Kf11BwynfEA

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék