John Nichols előadása | Konferencia az egyszülős családokról 2007

John Nichols, Nagy-Britannia akkori budapesti nagykövetének köszöntője

Ahogy a meghívókon olvastam, a mostani konferenciára az „érintetteket, érdekelteket és érdeklődőket" invitálták meg, úgyhogy most én is őket köszöntöm. Én személy szerint az érdeklődők csoportjába tartozom, de Nagy-Britanniában az európai átlagot tekintve az egyik legmagasabb az érdekeltek és érintettek aránya. Talán nem véletlen, hogy hazámban már 90 éve működik olyan szervezet, amely az egyedülálló szülők érdekében jött létre, hogy elhelyezkedési, továbbképzési és életviteli támogatást nyújtson és fellépjen azok nevében, akik egyedül nem tudnák az érdekeiket érvényesíteni. Diplomataként az elmúlt évtizedekben számos országban éltem, sok és sokféle emberi sorsot láttam közelről és tudom, hogy az egyedülálló szülőknek több ember energiájával és optimizmusával kell a mindennapokat levezényelni. Hiszen a munkahelyükön vagy a napi feladatok során senki nem kérdezi, hogy hogy tudják megoldani, egy teljesítményorientált világban szinte csak az eredmények számítanak.

Olyan ez, mint egy futóverseny, csak van, aki nehezebb a hátizsákkal fut. Bár már az év vége felé járunk, talán nem felejtődik el a következő években sem, hogy ez az esélyegyenlőség éve. De vajon létezik-e valódi esélyegyenlőség azok számára, akik két ember feladatát végzik úgy, hogy közben nem veszíthetik el az optimizmusukat, a humorérzéküket és közben folyamatosan szeretetet és támaszt nyújtanak azoknak, akikről ez az egész szól: a gyerekeiknek. Az egyik magyarországi lapban olvastam egy miniszter nyilatkozatát, mely szerint hihetetlen pazarlás folyik Magyarországon az anyák munkavállalásában és külön kiemelte azokat, akik egyedül nevelik a gyerekeiket. Bár ne felejtsük el, hogy a majdnem félmillió egyedülálló szülőből több mint 60 ezer férfi. Az egyedülálló szülők száma egyre növekszik a világban és ez alól Magyarország sem kivétel. Engem személy szerint megdöbbentett, amikor megtudtam, hogy több mint egymillió ember él egyszülős családban Magyarországon és ebből 660 ezer gyerek. Egy tízmilliós országban ez óriási szám, különösen akkor, ha ez a rengeteg ember nem kap segítséget, nem tudja hallatni a hangját. Amint azt már említettem, nálunk ennek komoly hagyománya van, rengeteg program és lehetőség adott az egyedülálló szülők számára.

Nagy-Britannia számos területen segítette eddig is a magyarországi civil kezdeményezéseket, számos olyan programban közreműködött a nagykövetség is, ami a civil társadalom megerősödését célozta meg. Ezt a kezdeményezést is a kezdetektől fogva támogatja a brit testvérszervezet, ennek egyik hozadéka ez a konferencia is. Remélem, hogy az együttműködésnek további látható és érzékelhető eredményei lesznek és Magyarországon is be tudnak indulni azok a programok, amik az itteni szülők számára is lehetővé teszik, hogy futás közben könnyebb legyen az a bizonyos hátizsák. Ehhez kívánok sok sikert és köszönöm a figyelmüket.

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék