SAJTÓKÖZLEMÉNY


A budapesti Egyszülős Központ éppen egy éve nyitotta meg a kapuit, hogy szolgáltatásokkal, programokkal, tanácsadással és közösséggel segítse azokat a családokat, ahonnan hiányzik az egyik szülő.

Az első születésnap kapcsán megvontuk a mérleget – ez történt az Egyszülős központban az elmúlt egy évben:

- 4500 családot értünk el, akár a szülőknek, akár a gyerekeknek, akár a nekik közösen nyújtott szolgáltatásokkal, programokkal, támogatással

- több mint 2500 óra nyitva tartással, 9 munkatárssal és több mint 70 önkéntessel álltunk és állunk az egyszülős családok rendelkezésére, működtetünk játszóházat és presszót

- a legfiatalabb anyukánk 16 éves, két kisgyerekkel, a legidősebb 88 – igaz, ő dédszülőként nevel egyedül

- az Egyszülős Központ nem egy kiemelt problémával foglalkozik – az egyszülős élethelyzet nagyon összetett és egymástól el nem választható kérdéseire és élethelyzeteire igyekszik komplex válaszokat adni.

- a legnépszerűbb szolgáltatásaink a krízishelyzetekben történő segítségről szólnak – csak jogi területen pl. 230 órányi személyes tanácsadást nyújtottunk az elmúlt évben.

- rendkívül népszerű még a táborozás, üdülés is, pillanatok alatt telnek be a helyek és óriási élményekről számolnak be a családok. Ezekért a lehetőségekért nagyon hálásak vagyunk a partnereinknek is – az Erzsébet-táboroknak, a Kolping Hotelnek, a Vértes-tábornak és a többi partnerszervezetnek -, hiszen nélkülük sokkal kevesebb család tudna kikapcsolódni.

- több mint 70-féle programunk volt egy év alatt – ebből van, ami egyszeri program, van, ami néhány hónapos és olyan is van, ami folyamatosan működik

- 7-féle tanácsadás, 5-féle személyes és két online klubunk működik: a 980 fős Egyszülős cserebere, ahol ruhákkal, játékokkal, bútorokkal segítik egymást a szülők és az 577 fős utazós csoport, ahol közös programokhoz alakulnak közösségek. A szülők egyik legnagyobb problémája az elszigetelődés, ezért is nagyon fontos, hogy a szülők egymást is tudják segíteni.

- a gyerekprogramjaink legfiatalabb résztvevői a csecsemők, de sok programunk van ovisoknak, iskolásoknak és kamaszoknak is. A legidősebb „gyerekünk” 32 éves – míg ő a játszóházban játszik, édesanyja a „Kiégés helyett”-csoportba jár, ahol sérült gyereket egyedül nevelő szülők találkoznak kéthetente.

- Budapest mellett az ország hat városában vagyunk jelen és két klubunk van a határon túl, Erdélyben

- egy év alatt megkaptuk az Év közösségi tere különdíját, a Highlights of Hungary különdíját, Nagy Anna, a központ vezetője – az Egyszülős Központ kapcsán - az Év Női vállalkozója díjat kapta és a központot jelölték a 2019-es Média Építészeti Díjra.

- bemutatkoztunk New Yorkban, az ENSZ-ben, Varsóban és Berlinben és jövőre nálunk tartja az európai családszervezetek szövetsége, a COFACE az egyszülős családokról szóló szakértői konferenciáját. Az Egyszülős Központ mintájára készül Pozsonyban az ottani szervezet és a mi központunk new yorki bemutatkozása alapján mutatják be az egyszülősség kérdését kanadai honatyáknak.

- az egyszülősök mellett segítséget nyújtunk a mozaikcsaládban élőknek, a külön élő szülőknek és workshopokat, képzéseket szervezünk más civil szervezeteknek is, hiszen közösen könnyebb segíteni

- a helyi közösség részei is lettünk: mi működtetjük a VIII. kerületi Kálvária téri játszótér játszókuckóját, szerveztünk Föld Napját 140 kerületi ovisnak és egészségnapot júniusban a kerületi családoknak.


Az Egyszülős Központ első születésnapján Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára adta át a Danone Páratlan Szülő-díjat. Az idén alapított díjat közönségszavazás alapján ítélték oda annak a szülőnek, aki nemcsak a saját családjában áll helyt egyedül nevelő szülőként, de az elmúlt évben sokat tett más egyszülős családokért, a családok esélyegyenlőségéért és társadalmi megbecsülésük növeléséért. Az első díjazott dr. Makó Klaudia, kétgyerekes anyuka lett, aki ügyvédként rendszeresen segíti ingyenes jogi tanácsadással az egyedül nevelő szülőket. A Páratlan Szülő-oklevelet Demeter Lívia gyógypedagógus, négygyerekes anyuka vehette át Sára Botondtól, a VIII. kerület polgármesterétől. A Danone különdíját Seres Edina textilművész kapta.


Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány


Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse azt a társadalmi csoportot, amely a legnagyobb magyarországi kisebbség, ennek ellenére mind a mai napig gyakran negatív megkülönböztetés éri a mindennapokban. Ma kb. 300 000 családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek. Az alapítvány 2017-ben állami támogatással lehetőséget kapott arra, hogy egyszülős központot hozzon létre Budapesten, amely nemzetközileg is úttörő kezdeményezés és a tervek szerint egy országos hálózat modellintézménye lesz.


További információ: http://www.egyszulo.hu/ E-mail: nagy.anna@egyszulo.hu Telefon: 06 30 862 8710

2019. május 30.

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék