Ajánlás a koronavírus járvány idején a várandós- és szülő anyák részére

2020/03/20

 

 
 
 A Védőnőkért, új szülők- és újszülöttekért Alapítvány és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége készített egy nemzetközi tapasztalatokból lefordított és magyar viszonyokra átdolgozott tájékoztató anyagot a várandós és szülőnők számára. Az anyagban megtalálható az összes tudnivaló a betegségről, a fertőzés elkerülésének módjáról, teendőkről esetleges fertőzés esetén, az önkéntes karanténról, a fertőzés magzatra gyakorolt hatásáról, a szüléssel kapcsolatos tudnivalókról. 
 

-      A jelenlegi ismeretek szerint, ha egy várandós anya koronavírussal fertőződik, nem érinti súlyosabban a betegség, mint az átlag populáció bármely tagját. Mivel új vírusról van szó, még nem egyertelműek a hatásai, azonban a nemzetközi tapasztalatok alapján az várható, hogy enyhe vagy közepes mértékű megfázást és / vagy influenza-szerű tüneteket idéz elő. 
-      Súlyosabb tünetek, mint például tüdőgyulladás a legyengült immunrendszerű vagy krónikus hosszan tartó betegséggel küzdő idősebb embereknél gyakoribb, eddig nemzetközi szinten nem jelentettek várandós anyánál koronavírus okozta halálozást.
-      Mivel azonban egy váradnós nős szervezete egyébként is kiszolgáltatottabb a fertőzésekre, ha valamilyen korábbi betegsége van, például asztma vagy cukorbetegség, és koronavírussal fertőződött, akkor nehezebb lehet a betegséggel való megküzdés, ezért, ha ilyen fertőzésre utaló tüneteket észlel, mindenképpen azonnal forduljon orvoshoz. 
-      Mivel ez egy teljesen új vírus, csak most kezdik megismerni. A jelenlegi állás szerint nincs bizonyíték arra, hogy fokozott vetélési kockázatot jelentene a vírus és arra sincs bizonyíték, hogy egy esetleges fertőzés átterjedne a fejlődő embrióra vagy magzatra és bármilyen fejlődési rendellenességet okozna.
-      Elővigyázatosságból és megelőzésként azoknál a várandós anyáknál, akiknél felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja vagy igazolták azt, amikor megindul a szülésük, javasolt, hogy mindenképpen kórházi szülészeti osztályon szüljenek. Az édesanya és a magzat és a már megszületett újszülött is folyamatos, magas szintű megfigyelésben és ellátásban kell, hogy részesüljön, ami csak kórházi szülészeti osztályon biztosított. 
- Kiemelten fontos az Operatív Törzs által kihirdetett higiéniai, kézmosási szabályok betartása, mihelyt nyilvános helyekről érkezik otthonába vagy munkahelyére. A www.meszk.hu oldalon hasznos tanácsok találhatók a helyes kézmosás lépéseiről és a kézfertőtlenítő folyadék használatáról.

 

A teljes anyag itt tölthető le.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kiemelt

Sajtóközlemény

2018/10/09

1/2
Please reload

Ezt is nézd meg 
Please reload

Címkék