Itt lehetsz gyenge, itt kieresztheted a gőzt – most kicsit másképp kapják a segítséget az egyszülős

A koronavírus-járvány miatti bezárkózásban már az is óriási próbatétel, ha az otthonról dolgozó két szülőnek munka mellett akár csak egy kisgyereket kell lekötnie, tanítania. De ahol nincs szülőtárs, cserébe sokkal nagyobb az egzisztenciális bizonytalanság, ott hatványozódnak a nehézségek. Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család van, nagyjából félmillió gyereket nevelnek – őket segíti az Egyszülős Központ. A civil szervezet legtöbb programja online is elérhető, de most a korábbinál több támogatást próbálnak mozgósítani, és főleg nagyobb lelki támaszt nyújtani. Az Egyszülős Központ alapítójával és vezetőjével, Nagy Annával beszélgettünk.


Nagy Anna – kommunikációs szakember, egykori újságíró, kormányszóvívő – 15 évvel ezelőtt létrehozta az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt. Alaposan ismeri az egyszülős családok problémáját, fiát ő maga is hosszú éveken keresztül egyedül nevelte, az alapítványon keresztül több ezer család életére, mindennapi gondjaira lát rá. 2018-ban sikerült egy állandó helyet, egy fizikailag is látogatható intézményt, az Egyszülős Központot létrehoznia, amit félmilliárd forinttal a kormány is támogatott, és aminek köszönhetően azóta az érintett családok még több praktikus és lelki segítséget kaphattak. Például annak a megtapasztalását, hogy nincsenek egyedül, ők is egy közösséghez tartoznak, és nem kell elzárva, izoláltan élniük.

Hogy dolgoztok azóta, hogy berobbant a járvány és kijárási korlátozások vannak?

Intenzíven. Hiszen amiket korábban csináltunk, azok közül néhány dolgot most nem tudunk, másokat nem úgy tudunk, és van jó pár új dolog, amiket gyorsan kellett elkezdenünk. Úgyhogy villámgyorsan kellett reagálnunk – mint ahogy szinte mindenkinek, persze.

Tovább a teljes cikkre

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék