Kisbabák apa nélkül

Jövő év júliusától több „fizetést” kapnak az újdonsült anyukák a gyerekük megszületése utáni első félévben, mintha nem született volna gyerekük – ebben az időszakban ugyanis a bruttó fizetésük 100%-a jár nekik. Különösen jó hír ez az egyszülős családok számára, hiszen náluk még mindig kiemelkedően magas az elszegényedés kockázata. „De hiszen a gyerekek már nagyobbak, amikor a szüleik elválnak!” – mondhatnánk, de sajnos ez nem így van. Az ugyan tény, hogy minél nagyobbak a gyerekek, annál nagyobb az esélyük arra, hogy már csak az egyik szülőjükkel élnek együtt, ez viszont nem jelenti azt, hogy mikor megszületnek, még apa is és anya is feltétlenül velük él.Ma Magyarországon a kisbabák közel fele házasságon kívül születik, ám ez nem jelenti egyben azt is, hogy az apa ismeretlen. A várandósság alatt apasági nyilatkozatot tevő apukát a baba születésekor már rögzítik az anyakönyvbe, a házasság hiánya tehát önmagában még nem jelent apátlanságot.

„Egyedül vállalók” – hivatalosan így hívják azokat az anyukákat, akiknek a neve mellé nem kerül be az apa neve a hivatalos papírokban. 2016-ban az újszülött kisbabák 11%-ának nem volt hivatalosan ismert apja – közel 10 ezer anyuka már úgy ment haza a kórházból, hogy csak ketten voltak: a baba és ő. A szám magasnak tűnik – mint ahogy magas is -, de az ezredfordulón ez az arány még magasabb, 14% volt. Mit jelent egyáltalán az, ha egy gyereknek hivatalosan nem ismert az apja? Természetesen nem mindig azt, hogy valóban nem tudni, hogy ki ő. Van ilyen is, de nem ez a legjellemzőbb. Az „egyedül vállalók” gyakran nem egyedül vállalják a babát, hanem a kapcsolat, amiben éltek, nem bizonyul elég erősnek ahhoz, hogy talpon maradjon a gyerekvállalás érzelmileg rendkívül turbulens időszakában. A „drágám, gyerekünk lesz” kezdetű mondatnál nem minden apa szeme lábad könnybe. Vagy ha igen, nem mindig a meghatottságtól. Vannak apák, akiknek ez a mondat a kapcsolat végét is jelenti – ők azok, akik ilyenkor összecsomagolnak és úgy gondolják, hogy az ő felelősségük eddig tartott. Vannak babák, akik nem hosszú és tartós kapcsolatból születnek, hanem fellángolásból, ami adott esetben alig kezdődött el, már véget is ér. És vannak esetek, ahol valóban ismeretlen az apuka személye – az anyuka sem tudja pontosan, hogy kitől született a babája. Az „egyedül vállalók” között természetesen vannak valóban egyedül vállalók, akik úgy döntenek, hogy párra már nem várnak tovább, gyereket viszont szeretnének. A tapasztalatok szerint azonban ezek a vállalások sem mindig önkéntesek – sokszor kudarcok és csalódások sorozata után döntenek úgy nők, hogy nincs több idejük várni. Mert ha most nem születik babájuk, akkor sosem fog.

Bármilyen élethelyzetben marad is egyedül a várandós anyuka, egy dolog biztos: az esetek elsöprő többségében jobban szerette volna, ha ketten örülhetnek a kis jövevénynek. Mert ketten az öröm is nagyobb. Elhanyagolható azoknak a száma, akik eleve egyedül tervezték – a rózsaszín lányszobákban a lányok boldog kapcsolatról, örökké tartó boldogságról szoktak álmodozni. Azok is, akiknek végül nem így alakul. De bármi legyen is az anyukák története, jövő júliustól kicsit könnyebb lesz a kettesben töltött első kisbabás félév. Ez pedig mindenképpen jó hír. -na-

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék