Célegyenesben az Egyszülős Központ

2018 májusában megnyílik Budapesten az Egyszülős Központ. A Magyarországon és nemzetközileg is egyedülállónak számító intézmény az Üllői úton található majd. A több mint 600 négyzetméteres ingatlan felújítása november 21-én kezdődik és a tervek szerint jövő év februárjától fogadja majd az egyszülős családokat.

Alapos tervezést és előkészítést követően célegyenesbe ért az Egyszülős Központ megvalósítása. A nemcsak hazánkban egyedülálló létesítmény Budapesten az Üllői út 30. szám alatt található majd, ahol egy felújításra váró épületben, több mint 600 négyzetméteren alakítják ki a működéshez szükséges tereket, funkciókat.

Az Egyszülős Központ olyan közösségi térként működik majd, ahol a rendszeres programokon kívül gyakorlati segítséget is kapnak az egyedülálló szülők. Jövő év februárjától a központ eddigi online jogi, pszichológiai és mediációs tanácsadásait személyes konzultációkon is igénybe vehetik az érdeklődők. A gyermekeket ingyenes játszóház várja majd, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesül, ahol az egyedülálló anyukák, apukák nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott lesz. A központban számos képzés, klub, önsegítő csoportfoglalkozás és szabadidős tevékenység is helyet kap majd mind a szülők, mind pedig a gyerekek részére. Az intézmény inkubációs programot is indít olyan egyedül nevelő szülők számára, akik önálló vállalkozásba szeretnének kezdeni.

„Több mint háromszázezer egyszülős család él ma Magyarországon és ez lesz az első olyan hely, amely kifejezetten nekik és róluk szól – hangsúlyozta Nagy Anna, az intézményt MAJD működtető alapítvány elnöke. – A központ egyik pillére a segítségnyújtás, hiszen egyedül nevelő szülőként és egyszülős családban nevelkedő gyerekként sok nehézséget kell megoldaniuk a mindennapokban. A másik feladatunk pedig a közösségépítés, hiszen egy tavaszi kutatásunk eredményei azt mutatták, hogy az egyedül nevelő szülők legnagyobb problémája az elmagányosodás.”

Az állami támogatással megvalósuló központ szolgáltatásait az egyszülős családok legalább egy évig ingyenesen vehetik igénybe, de a későbbiekben is csak néhány szolgáltatásért kell kedvezményes díjat fizetniük. Ehhez egyszülős kártyát kell majd igényelniük, amellyel később is számos kedvezményhez juthatnak. Az intézmény egyes programjai nemcsak az egyszülősök számára lesznek nyitottak, és a szervezők bíznak abban, hogy hamarosan saját közönséggel rendelkező, kedvelt közösségi térként működhet majd az Egyszülős Központ.

A központot az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány üzemelteti és modellközpontként is funkcionál majd azzal a céllal, hogy elősegítse hasonló vidéki központok megalakulását és hálózatos működésüket.

Kiemelt
Ezt is nézd meg 
Címkék