STUDY TOUR | OSLO 2018. JANUÁR

2018. január 14. és 17. között az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány három munkatársa tanulmányúton vett részt Norvégiában, ahol különféle civil szervezetek munkájával ismerkedhettek meg. Az út tapasztalatairól készült képes beszámolók itt olvashatók:

>> Oslo Kollega | Lelki vagy testi sérült emberek munkavállalását segítő szervezet

>> AFFO | Egyedülálló szülőket segítő szervezet

>> es kontakten | Drogosokat segítő intézmény

>> Dissimilis Competence Center | Művészeti iskola sérült felnőttek és gyermekek számára

Oslo Kollega 
 

Lelki vagy testi sérült és hátrányos helyzetű emberek munkavállalását segítő civil szervezet.

web: https://oslokollega.no/

A szervezet legfőbb célja, hogy sérült embereknek segítsen abban, hogy a képességeiknek leginkább megfelelő munkát találjon nekik - vagy az intézmény keretein belül vagy más munkaadó cégeknél, intézményeknél. Jelenleg 70 ilyen munkavállalónak segítenek, akiknek 40%-a dolgozik külső helyszíneken. Ők a norvég államtól kapnak fizetést, amit a munkaadó is kiegészít egy kisebb összeggel.

Minden egyes munkavállalóval egyénileg foglalkoznak, személyre szabott terv alapján. Ennek része a készségek feltérképezése és folyamatos képzés, ami a munkavállalót képessé teszi majd a leginkább neki megfelelő munka elvégzésére, valamint egy munkahelyi közösségébe való beilleszkedésre.

 

Az intézményben 27 munkatárs dolgozik, akik egyben mentorok is. 

Az intézmény részben állami finanszírozásból, részben saját termékeik és szolgáltatásaik értékesítéséből származó bevételből tartja fenn magát. Üzemeltetnek egy belső és három külső menzát, egy kerékpárjavító üzemet és a megjavított kerékpárokat értékesítő  boltot. Ezenkívül foglalkoznak régi számítógépek javításával is. Alkalmanként catering szolgáltatást is vállalnak külső helyszínen, pl. idősek otthonában.

Az intézmény folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amik munkát adhatnak az általuk segített embereknek. Ezenkívül fontos céljuk, hogy minét több munkatársat külső helyszínen helyezzenek el. Ez esetben nagyon fontos, hogy olyan munkavállalókat ajánlanak a cégeknek, akik egy adott területen akár kiemelkedő teljesítményre is képesek. Tipikus példaként említették az autista munkavállalókat, akik pl. adatfeldolgozási vagy számítástechnikai területen nagyon jó munkát végezhetnek. Minden munkavállalót egy mentor segít, aki azonnal kimegy a céghez, ha valamilyen együttműködési probléma adódik. Az intézmény vezetői nagyon pozitív tapasztalatokról beszéltek és ezért tartják ezt az irányt nagyon fontosnak, mert a külső helyszíneken dolgozó sérült emberek idővel az élet más területén is sokkal önállóbak lettek.

A vezetők bemutatták az intézmény működését.
Több menzát is fenntartanak.
Ezeket az intézmény által segített emberek működtetik.
Különféle képzéseket tartanak.
Számos kiscsoportos szobával rendelkeznek.
Használt számítógépeket újítanak fel.
Bicikli-szerelő műhelyt tartanak fent.
Nagy mennyiségben kapnak használt bicikliket.
Bicikli üzletükben értékesítik a felújított bicikliket.
Show More
AFFO (Alone Parent Association)
 

Egyedülálló szülőket segítő szervezet

web: http://www.aleneforeldreforeningen.no/Nyheter/Rdhette--unikt-avlastningstilbud-i-oslo.aspx

A tanulmányút során a szervezet által működtetett, hétvégi gyermekfelügyeletet biztosító létesítményben jártunk, ahol az egyik munkatárs - egy óvóbácsi - mesélt a szülőket aktívan bevonó rendszerről. Oslo egyik lakóövezetében, egy többszintes ház 5. emeletén alakították ki azt helyet, ahol minden hétvégén 8-10 egyszülős gyermek 24 órás felügyeletét biztosítják ingyenesen. A szülők akkor hozhatják ide a gyermeküket, ha előzőleg ők is besegítettek gyermekvigyázásban. A kialakult rend szerint egy 12 órás felügyeletért cserében hagyhatja itt a szülő 24 órára a saját gyermekét. A rendszer részben azért működik így, mert a tapasztalatok szerint a gyerekek könnyebben hozzászoknak a 24 órás ittléthez, ha előzőleg a szülővel is töltöttek itt időt. Jelenleg 35-40 családnak tud a gyermekmegőrző hétvégékén segíteni. Oslóban még egy hasonló hely működik, hasonló kapacitással.

Egy szokásos hétvégén az egyszülős szervezet egy alkalmazottja és 1-2 szülő vigyáz a gyermekekre attól függően, hogy mekkora a foglaltság. Alapszabályként 3 gyermeknél már behívnak egy szülőt és további 3 gyermekenként egy másikat. A helyeket 4 héttel előre érdemes befoglalni, de legalább 10 nappal a hétvége előtt. A hétvégét itt töltő gyermeknek legalább 1 évesnek kell lennie, a felső korhatár pedig 12-13 év. 

A látogatás során azt is megtudtuk, hogy Norvégiában a gyermekek 17%-a él egyszülős családban és az egyedül nevelő szülők kétszeres családi pótlékot kapnak a gyermeket után. Ezen túlmenően az állam jelentősen támogatja az egyedül nevelő szülők továbbtanulását.

Az egyik munkatárs bemutatta az intézmény működését.
A gyerekek kellemes környezetben töltik itt a hétvégét.
Két helységben is vannak játékok és foglalkoztatók.
A konyhában készülnek az ételek, amit ingyen kapnak a gyerekek.
A gyerekekről szigorú adminisztrációt vezetnek.
8-10 gyermek tud hétvégén itt aludni.
Show More
es kontakten
 

Drogosokat segítő intézmény

film: https://youtu.be/V6sy2aHUpf8

Az „es kontakten” kávézót egy házaspár alapította, akik maguk is kábítószerfüggőként megtapasztalták ennek az életformának a tragédiáját. Amikor sikerült „lejönniük”, úgy döntöttek, hogy arra teszik fel az életüket, hogy másoknak is segítsenek – így jött létre az „es kontakten”, amit naponta 800-1000 kábítószerfüggő, a legtöbbször hajléktalanként élő ember vesz igénybe.

 

A kávézóba reggelente érkezik meg a több tonna élelmiszer, mindennap más és más. Az ott dolgozók is csak akkor tudják meg, hogy mi lesz a napi menü, ha felmérték, hogy mi érkezett a napi csomagokban. Az adományozók olyan nagy élelmiszeráruházak, éttermek, amelyek a megmaradt készletet továbbítják a kávézónak. A többszáz adagot egyetlen szakács, az alapító főzi napról napra és bármennyien jöjjenek is, senki nem távozik éhesen. Az adagok kifejezetten nagyok és az sem gond, ha valaki kétszer áll sorba. A kávézó első részébe bárki beülhet, a kapcsolódó hátsó részt viszont kizárólag azok az erősen függők vehetik igénybe, akik speciális segítségre szorulnak. A hely sokat segít abban, hogy az idejárók lássák azoknak a példáját is, akiknek sikerült leszokniuk a kábítószerről.

 

Az étkezde hátuljában többszáz élelmiszercsomag készül naponta, ezt el lehet vinni vacsorára is, hogy később sem maradjanak éhen az emberek. A felsőbb emeleteken lakásokat működtetnek azoknak, akik szeretnének fedelet a fejük fölé, de nem tudják saját erejükből megoldani.

Az intézményben dolgozó önkéntesek a Study tour résztvevőivel.
A konyhában naponta 800-1000 főre főznek.
Az intézményben edédet és vacsorát is kapnak a rászorulók.
Reggelente tudják meg, hogy milyen alapanyagokat kaptak aznak.
A nagy élelmiszerláncoktól érkezik az adomány.
Elvihető ételcsomagokat is összeállítanak az önkéntesek.
Show More
Dissimiles Competence Center
 

Művészeti iskola sérült felnőttek és gyermekek számára

web: https://www.dissimilis.no/

A Dissimilis egy sérült gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó művészeti iskola Osló külvárosában. A csodálatos természeti környezetben kialakított intézményt  30 évvel ezelőtt két zenész hozta létre. Egyikükkel találkoztunk a látogatás során, a képen sapkában látható.

 
Az iskola magán fenntartású, de a szülők befizetései mellett rendszeresen számíthatnak állami támogatásra is. Jelenleg 140 fiatallal foglalkoznak, ami a maximális kapacitásuk, de megtudtuk, hogy hosszú a várólista, sokkal többen szeretnének ide járni a környéken lakók közül és távolabbról is.

 

Nem véletlenül. A Dissimilis magával ragadja az oda látogatót egyszerű, tiszta belső tereivel és meleg, mosolygós hangulatával. Mindent áthat a zene és egymás szeretete, éreztük, hogy itt valódi a közösség. Akik ide járnak, előbb utóbb megnyílnak és megtanulnak annyira valamilyen hangszeren játszani, hogy becsatlakozzanak egy zenekarba vagy éppen egy újat hozzanak létre (már alakul a 14. banda az évek óta együtt muzsikáló 13 zenekar után). A Dissimilisben a zenetanulásé a főszerep, de 3 tánccsoport keretein belül a mozgáskultúrát is fejlesztik.

 

Hétköznapokon délutántól estig folyik a gyakorlás, és bármikor előfordulhat, hogy egy zenekar mini koncertet ad, ahogy mi is hirtelen egy bulin találtuk magunkat. A Dissimilisben rendszeresek a házi koncertek, de az év legnagyobb, kétnapos eseményét Oslóban szervezik meg, ahová Norvégia legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a fellépők.

 

A Dissimilis Művészeti Iskola pedagógia módszerét Európa számos országában használják. Magyarországon egyelőre még nincs partnerintézményük.   
 

Az iskola Oslo külvárosában, egy speciálisan sérült emberek számára kialakított telepen található.
Az iskola egyik instruktora mesélt az intézmény működéséről.
Helyi specialitással is megvendégeltek minket.
Körbejártuk az épületet és az egyik zenekar éppen próbált, amibe belehallgattunk.
Különleges dobokat és hangszereket használnak a diákok művészeti oktatásában.
Többek között egy színkódos zongorát.
Egy egyéni zenerórába is bepillanthattunk.
Az iskola fala tele van a zenekaraik és művészeti együtteseik fotóival.
A látogatás egy csodálatos mini-koncerttel zárult.
Show More

Projekt száma: HU01-0006- COOPER-B1-2017

Projektgazda: Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Projekt címe: Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon  

Támogatás mértéke: 30.000 EURO